Research i zoo

Research i zoo

Siden jeg var helt lille har jeg elsket dyr, og som så mange andre drømte jeg også om at arbejde i en zoo. Da jeg blev ældre ændrede min drøm sig, men derfor har det altid stået på min bucket-list at få lov til at prøve at arbejde i en zoo. Så da jeg i Januar måned fik mulighed for at studere ænderne i GaiaZOO her i Holland blev jeg ellevild. Og hvis der er nogen derude, der ligesom mig altid har drømt om at arbejde i en zoo, vil jeg dele min oplevelse med jer her!

Formålet med vores research
Jeg ved, at der er rigtig mange der er modstandere af zoo, me uanset hvordan man har det med at dyrene sidder i zoologiske haver, så er det for mig vigtigt at huske på, at de mennesker der arbejder i zoo alle elsker dyr! Der er ingen der tager en dyrepasser uddannelse hvis de ikke kan lide dyr. Desværre er videnskaben bagud, og tillader ikke professionelle med dyr at knytte sig til dem, eller lytte til deres individualitet. Det er svært at arbejde imod, og jeg er sikker på, at alle dyrepasserne gør deres bedste for dyrene. Derudover samler zoologisk haver mange tusinde kroner ind til at beskytte vilde dyr, de avler truede dyrearter for at sikre en sund bestand hvis de vilde dyr skulle uddø, de tilbyder at vi kan lære mere om dyr ved at researche dem og det vigtigste: de lærer mennesker der ikke er connectet til dyr eller natur, at finde en forbindelse til dyr, lære at elske dem og ønske at beskytte dem. 

Grunden til vores research var at undersøge hvordan ænder bruger deres bur, og hvilken adfærd de viser. Derudover sammenlignede vi ænderne i zoo med vilde ænder for at finde ud af, om de udviste den samme adfærd. Alt sammen for på sigt at sikre de truede ænder i zoo, hjælpe avlsprogrammerne så ænderne kan slippes fri, og slutteligt at forbedre velfærden for ænderne der ofte er overset. 

Hvordan?
Efter indledende research skabte vi et skema over alt den adfærd ænder udviser. 

telepati zoo

Vi testede skemaet på nogle ænder nede i en sø. Vi sammenlignede vores svar for  at se, at vi alle var enige om, hvordan hver adfærd så ud. Hvis der er noget jeg har lært om videnskab så er det, at alting bliver overgjort, og tager længere tid end det behøver 😉

Herefter kunne vi begynde at observere ænderne i zoo. Det gjorde vi imellem 10-16 hver dag. Vi havde udvalgt to forskellige bure med 9 forskellige andearter, 19 individer. Vi var fem mennesker, og vi fordelte os på to arter hver. I 4×15 minutter fordelt på hele dagen ville vi observe hvert bur, og skrive ned hvert 30. sekund hvilken adfærd anden viste.  

Hvad fandt vi frem til?
Baseret på vores data lavede vi grafer og prøvede at finde ud hvilke gennemgående tildenser ænderne viste. Ikke overraskende var der ingen af ænderne der udviste samme mængde adfærd som ænder i naturen. De var faktisk mere aktive i zoo end dem vi ser i naturen, brugte mindre tid på at sove, og mere tid på at lede efter mad og bevæge sig. Derudover var det tydeligt, at de var meget territoriale, ikke interagerede med andre arter og at de ikke fløj ret meget. Det var en vigtig observation fordi det er tradition i Zoo at klippe fjerene af vingerne på ænderne så de ikke kommer til skade – det lader til ikke at være nødvendigt. 

Telepati zoo

Der var en del problemer i vores forsøg. For det første fandt vi alt for sent ud af at de fleste ænder faktisk spiser om natten – og siden vi ikke studere om natten er vores resultater ikke så brugbare 😉 En anden vigtig ting jeg lærte var at ænder udviser meget mere interessant adfærd end jeg var klar over – lige fra salto til ‘hovedkast’.

Hvad lærte dyrene mig? Vigtigst af alt opdagede jeg hvor meget vi går glip af fordi vi ofte bruger så lidt tid med dyrene. Hvis vi brugte mere tid omkring dem ville vi opdage hvor meget forskellig adfærd dyrene bruger, hvor aktive de er, hvor meget de oplever – og udtrykker dem selv! Alle de dyr jeg så i zoo havde så meget personlighed og individualitet, og ikke to dage var ens for dem, selvom det kan virke sådan for os. Fordi vi er kun gæster i deres liv, for kort tid af gangen, og sjældent bruger tid nok til virkelig at forstå og fornemme dem og deres liv. Vi tror deres liv kun handler om os – men der sker meget mere i deres liv hver dag. Jeg har samlet et par videoklip af hvor vidunderligt, udtryksfulde og sjove dyr jeg fik lov til at møde. De udtrykte dem selv, deres egen personlighed og udviste hvor unikke de hver især var. 

Telepati zoo

Uanset om man tror på det arbejde zoologiske haver laver, så er der ingen tvivl om, at det var en drøm der gik i opfyldelse for mig om at arbejde i en zoo. Jeg elskede at være omgivet af de mange forskellige dyr, og jo mere tid jeg brugte med dem, jo flere dage jeg så dem, desto mere opdagede jeg hvor fantastiske, livsgivende og unikke de hver især er. Jeg vil huske på at øve mig i at være tålmodig, at bruge masser tid på blot at være med mine dyr, for at få et fuldt billede af deres liv – og ikke kun et begrænset billede baseret på den tid jeg normalt bruger med dem. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *