Den sidste tid..

Den sidste tid..

Det er altid svært med ældre dyr. Vi fornemmer, at de opfører sig anderledes, og at de måske er begrænset rent fysisk, mentalt og følelsesmæssigt. De kan ikke det samme som de plejer, og nogle gange kan det være svært at genkende glæde i dem, da de har mindre energi. For nogle fylder det meget, hvornår det er tid til at sige farvel, og hvordan vi kan gøre den sidste tid sjovere og behagelig for vores dyr. Det kan vær til stor bekymring for ejerne, og derfor vil jeg gerne dele nogle tips til at forbedre denne tid – for både dig og dine dyr. 

Telepati

Er Musse klar til at takke af, og kan jeg gøre noget for hende i hverdagen?

Jeg tager først kontakt til Musse på billedet til venstre, som har valgt at vi mødes på en åben græsmark, der er så stor at man ikke kan se hegnet omkring. Efter en kort introduktion om mig og formålet med samtalen, går vi i gang. 

Hun har en rolig, grounded og mild energi, meget overbærende og venlig. Ligesom en ’gammel tante’, der har set og prøvet alting, og hviler i sig selv. Ved hvordan tingene skal håndteres.

højrerrHun smiler overbærende, da jeg spørger hende, om hun er klar til at takke af. Hun skal ingen steder. Hun nyder sin pensionist alder – og synes selv, at man for resten hverken kan se eller fornemme, hun er ældre. Hun viser mig, hun går for en lang tøjle i skoven i rolig skridt, men at hun sagtens stadig kan løbe, fjolle og tage initiativ – i hendes øjne er der ingen problemer. Hun er en smule skæv i sit SI-led, der gør, at hun bevæger sig en smule ubalanceret og bøjet til højre. Derudover, er hun stiv henover ryggen, og har ikke så meget sving – muligvis noget gigtlignende, eller blot stivhed. Hun viser mig stive kodeled nogle gange, og vil gerne have varme/bandager omkring dem fra tid til anden.  Men hun viser mig at ride i alle gangarter, og finde stor glæde ved at være aktiv. Hun elsker derudover samvær, nærvær, at blive børstet og ordnet, og hun nyder, at der bliver taget god tid omkring hende til at være sammen, og være i kontakt. Det lader til at være et bånd igennem mange år, hun har til ejer. 

Og det er faktisk det bedste, du kan gøre for hende. At bruge tid i nærvær sammen med hende, og bare kærtegne hendes krop meget – det holder hun af. Hun vil gerne have varme henover ryg og SI-led. Måske solarie, varmepude eller lignende. Hun viser mig, hun går med dækken udenfor – og det er hun glad for, da hun kan blive kold. Hun vil gerne fortsat bruge hjernen og ’lege’ sammen, så mentaltræning kan være sjovt for hende, agility og andet der udfordrer hendes hoved. Hun er stadig helt klar i hovedet. Hun siger, du bemærker, når hun ikke kan så meget en dag – og det er faktisk det vigtigste, at du lytter til hende, og tilpasser dagens program. Hun ønsker sig at gå ture sammen, ud og græsse, og så elsker hun at møde nye heste! Hun viser mig et billede af, at du skal give hende dit hjerte – hvilket jeg tolker som, at du kan stole på, at hun vil passe på dig og bevare dine hemmeligheder, og at du kan være helt dig selv med hende. 

Nogle gange så kan vi synes at vores dyr har det svært fysisk, følelsesmæssigt eller mentalt. Og vi kan måske tænke, det er tid til at sige farvel. Men der er også mange ældre mennesker som har fysiske problemer, har mistet nogle de elsker eller slås med andre ting. Det betyder ikke, at de ikke vil være her længere. For mig er det vigtigt, at når det er tid, så spørger vi dyrene til råds og hører deres mening og behov.

Jeg var blevet kontaktet af en katteejer, som var i tvivl om, hvorvidt det var tid for hendes gamle kat at krydse over på den anden side. I min snak med denne kat spurgte jeg, om hun havde lyst til at krydse over. Det havde hun ikke. Ikke endnu. Jeg spurgte hende, hvordan ejeren kunne vide, når hun var klar til at krydse over. Hun fortalte mig, at hun ville lægge sig under deres træ ude i haven og nyde solen en sidste gang, når det var tid. Derudover bad hun om en specifik dyrlæge, som skulle komme hjem til dem, så hun kunne sige farvel til deres hjem på en ordentlig måde. Hun bad sin ejer om at sidde med hende en halv time hver aften, inden hun gik i seng, og hun bad om at få besøg af ejerens datter igen snarest. Da jeg fortalte dette til ejer, var hun skeptisk, fordi katten ikke havde bevæget sig udenfor i månedsvis grundet gigten. Ikke desto mindre besluttede hun at følge rådene. Blot to måneder efter så hun for første gang i et halvt år katten bevæge sig udenfor og lægge sig under træet i haven i solskinnet. Hun fortalte mig, at hun følte fuldstændig ro med sin beslutning om at ringe til dyrlægen, fordi katten selv havde taget beslutningen. Hun satte sig derfor blot ud i solen sammen med katten for en sidste gang.

Der er måder, hvorpå vi kan hjælpe vores dyr, når de bliver ældre. 

  • Bed dem om at give dig et signal, når de gerne vil afsted. Hvis du ikke er sikker på, om du har modtaget et signal, så fortæl dem selv (med ord, indre billeder, eller videoer) hvilket signal de kan bruge. Vælg noget, der er ekseptionelt. 
  • Prøv at sætte dig i dit dyrs sted. Måske der er noget, dit dyr gerne vil nå – noget de gerne vil opleve, et sted de gerne vil se, et menneske eller dyr de gerne vil møde igen. Følg din mavefornemmelse, og følg glæden i dit dyr for at se, om du er på rette vej. 
  • Spørg dit dyr, om det har nogle særlige behov – ekstra varme, særligt foder, tilskud eller andet. Fx bare fordi vores dyr har sværere ved at bevæge sig rundt, vil de gerne mentalstimuleres stadig. Spørg dit dyr, og se hvilket svar du får og hvad din mavefornemmelse fortæller dig.
 
Det er så vigtigt at lytte til dyrene igennem hele deres liv, men særligt i slutningen af deres liv, når de nogle gange behøver særlig kærlighed og omsorg. Det er helt naturligt at dyrene, ligesom vi selv, har brug for mere hjælp fysisk og mentalt, når vi bliver ældre. Med alderdommen kommer mere visdom også, og der er så meget, vi kan lære af disse dyr. Og ved at lytte til deres individuelle behov kan vi sagtens skabe en tilfredsstillende og smuk alderdom for dem. 
Telepati

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *