Gratis

Ressourceliste

Jeg har lavet denne ressourceliste som guidelines og førstehjælp til dyreejere, der står i vanskelige situationer med deres dyr. Da alle dyr er individuelle, og der kan være mange forskellige årsager til deres adfærd, skal denne ressourceliste bare ses som ideer og forsøg, du kan gøre dig med dine dyr. Det er baseret på egne succes oplevelser med mine eller mine klienters dyr. Husk at prøve mere end en gang – rom blev ikke bygget på en dag.


Hormonel ubalance i dyr

Kan opleves som svingende humør, nedsat energi, irritation eller aggression, modvilje imod at gå, spændinger i maveregion og ubehag ved berøring omkring reproduktions organ.

Kan behjælpes ved: A-vogel Famosan

Betændelsestilstande i dyr

Kontakt altid dyrlæge. Ved betændelsestilsande, inflammation, hævelser eller generel udrenselse.

Kan behjælpes ved: i. kolde mælkebøtteblade som ’plaster’ til at udtrække energien. Derudover kan du bruge en bjergkrystal, ved at ae det problematiske område med krystallen, og den vil også udrense området.

Seperartionsangst i dyr

Der kan være mange årsager til at dit dyr udvider seperationsangst enten når du, et familiemedlem eller et andet dyr forlader dem. Det skyldes ofte, at de keder sig, er ensomme, bange eller usikre. Afhængig af årsagen kan forskellige ting afprøves.

  1. Start med at forklare dit dyr, ved at tale højt, hvorfor du (eller en anden dyret har svært ved at separeres fra) skal afsted, hvor længe de skal være væk, og hvornår de er hjemme igen. Afslut altid med et mentalt billede af, at I mødes hjemme igen, glade og lettede.
  2. Hvis dir dyr keder sig, så brug mental aktivering imens du er væk. Sørg for at det er underholdt og har noget at tage sig til. Der findes mange forskellige ideer.
  3. Giv dyret en opgave, imens de er alene. Forklar dem hvad du ønsker, de kan hjælpe dig med, mens du er væk – passe på huset, passe på de andre dyre- eller familie medlemmer, sørge for at alting er rydeligt når du kommer hjem osv. Sørg for at rose og anerkende dyret, når det udfører bare tilnærmelsesvis dets opgave.
  4. Hvis dit dyr er ensomt, kan du anskaffe dig et andet dyr, eller sørge for at passe din venindes hund/kat imens du er væk. Ellers kan du sætte stille, beroligende musik på, så der ikke er for stille for dyret.
  5. Hvis dit dyr er usikker eller bange, så sørg for at hjælpe dem med at opbygge selvtillid. Se senere afsnit om at opbygge selvtillid.

Aggresivitet i dyr

Der kan være mange årsager til at dit dyr udvider aggressiv adfærd over for dig, andre mennesker eller andre dyr. Sørg altid for at dyret er tjekket af en dyrlæge. Aggressivitet skyldes ofte usikkerhed, angst, traumer/dårlige oplevelser eller uvidenhed. Afhængig af årsagen kan forskellige ting afprøves.

  1. Sørg for at kommunikere verbalt til dit dyr, hvad der skal ske, hvordan og hvornår, så dyret føler sig inkluderet når du inviterer gæster eller andre dyr hjem.
  2. Sørg for at dyret altid har en udvej, og at du ikke tvinger dyret ud i en situation hvor de skal forsvare sig selv. Hvis det er i hjemmet, så sørg for at dyret kan trække sig, hvis det er ude, så sørg for at lade dyret gå til og fra situationen.
  3. Ofte handler aggressivitet om at føle sig bange. Du kan med fordel visualisere en boble omkring dig og dyret. Se farve, materiale, størrelse, og mærk så fred, ro og tryghed som I står inde i boblen. Så fyldes jeres boble med disse følelser. Dette kan blive et sikkert sted for dig og dit dyr, men det kræver, at du aldrig tillader andre at træde ind i jeres boble, og at du kan udvise lederskab over jeres boble, så dit dyr kan regne med du har situationen under kontrol.
  4. Hvis dårlige oplevelser eller traumer er involveret, anbefaler jeg altid en healing session til at hjælpe med at forløse det dårlige minde. Derudover er det vigtigt at arbejde med nye, positive oplevelser – i dyrets eget tempo. Sørg for at vende det der er uhyggeligt, til noget positivt.
  5. Sørg for at forklare dit dyr tydeligt, hvad du ønsker i situationen, og forklar også hvad du vil gøre for dit dyr – give tryghed, sikkerhed, skabe ro eller hvad dit dyr mangler fra dig.

Energiblokeringer i dyr

Energiblokeringer i dyr kan ofte komme fra fysiske, mentale og følelsesmæssige blokeringer, der resulterer i at energien ikke flyder let i kroppen, men stagneres. Det kan komme til udtryk på mange måder såsom mangel på energi, ubehag ved berøring, spændinger i kroppen, pludselige skader og manglende kropskontakt.

  1. For at finde ud af hvor energiblokeringen er, foreslår jeg at du lukke øjnene og forestiller dig et flodsystem inde i dit dyr – det er meridianbaner som energien flyder i. bare observer det du ser, og kig på hvor vandet bremses, er i uro eller på anden vis flyder uregelmæssigt. Her har du blokeringen. Du kan forløses den igennem bevægelse, massage, udstrækning, eller blot ved at lægge dine hænder i området med en intention om at videreformidle energi til dyret. Det kan være nødvendigt med en forståelse for, hvorfor blokeringen er der, for at slippe endeligt af med den.
  2. Alternativt kan du ae dit dyr med din hånd, og mærke hvor du oplever meget og lidt energi. Det mærkes oftest som en kriblen eller temperaturændring, men kan manifestere sig på mange måder. Når ubalancen er fundet, kan du bruge ovennævnte metoder for at forløse blokeringen.

Problematikker imellem to dyr

Der kan være mange årsager til at to dyr ikke kan enes. Det kan være jalousi, usikkerhed, frygt, mobning eller rollefordeling der er på spil. Afhængig af årsagen kan forskellige ting afprøves.

  1. Start med at formidle verbalt, hvad du ønsker af begge dyr, hvad dit drømmeudfald er, og fortæl dem hvorfor det er vigtigt for dig og hvordan det vil hjælpe dig i livet.
  2. Sørg for at begge dyr er sikre, at der ingen fare er på færde, og at de altid har et sikkert sted at trække sig til. Fortæl dem hvilket sted, der tilhører dem, og lav det som de ønsker det – måske en kat vil sidde i vindueskarmen mens den anden vil have en lille hule eller lignende. Sørg for at deres personlige sted virkelig er deres, og taler til deres personlighed og ønsker.
  3. Start med små skridt. Spring ikke ud i det for hurtigt, men introducer de to dyr til hinanden forsigtigt. Sørg for selv at have et positivt mindset, forvent det bedste, og bliv ved med at støtte dyrene i processen.
  4. Hvis du mistænker jalousi, er indblandet, så sørg for ikke at ændre for mange rutiner med dine dyr. Sørg for at de fleste ting er som det plejer (du hilser på det dyr, der boede hos dig først, denne fodres først osv.) Derudover så sørg for stadig at bruge individuel tid med dem begge to, så de får mulighed for at få dig for sig selv.
  5. Hvis de skændes over en ressource, så sørg for at denne ressource distribueres over et større område. Hvis det er foder, så sørg for at der er flere steder at spise fra, hvis det er sovepladser, så sørg for komfortable sovepladser flere steder.
  6. Tildel begge dyr et job i huset/stalden eller husholdningen, som ikke overlapper. Formidl verbalt hvad du ønsker at hvert dyr bidrager med, og hvorfor det er vigtigt. Om muligt sørg for at de to jobs er afhængige af hinanden, så de er nødt til at samarbejde for at lykkes.

Sensitivitet i dyr

Nogle dyr er, ligesom mennesker, meget sensitive af natur, og tager tingene ind meget dybt. De oplever meget, og derfor kan de blive overvældet. Hypersensitivitet er en gave, for det tillader dyret at kommunikere på meget fint niveau. Men er det ude a balance kan udfaldet blive overreaktion, usikkerhed, angst/panik, uvilje til at være og gøre ting alene, hurtig overstimulering, prøve at undgå berøring, prøve at undgå sociale sammenhæng mm. Der er mange ting at gøre, men til en start:

  1. Minimer boblen. Typisk har den sensitive en meget stor boble, og det er grunden til at de bliver så overstimuleret, fordi deres boble kommer i kontakt med mange forskellige energier hele tiden. Ved at minimere boblen vil dyret komme i kontakt med færre energier, det skal forholde sig til. Du kan minimere boblen ved at starte på afstand, og langsomt tilgå dyret med hænderne foran dig, indtil du mærker boblen. Den kan føles på forskellig vis – temperaturforskel, modstand, summen i fingrene osv. Pres langsomt på boblen, og visualiser også at boblen minimeres. Indtil den er på en afstand af cirka 10-20 cm. Fra dyrets krop. Gør dette dagligt i et stykke tid, indtil boblen forbliver på denne afstand fra dag til dag.
  2. Grounding, jordforbindelse, inden I forlader huset. Enten ved at visualisere rødder der kommer ud af dyrets fødder, eller ved at ae dyret med rolige, faste tage oppe fra og ned ad. Slut hver berøring nede ved jorden. På den måde trækkes energien ned af, og dyret oplever mere jordforbindelse.
  3. Skab en rutine der kan anvendes, når I løber ind i stress og uro. Jeg plejer at foreslå 3 aktiviteter i en sekvens. Eksempelvis stop, bed hunden sitte, bed hunden kigge på dig. 3 simple aktiviteter. Denne sekvens skal trænes i rolige, hjemlige omgivelser, indtil det sidder så naturligt i dyret, at I sammen kan gøre det når som helst. I så fald kan I begynde at tage det med ud i mere vanskelige sammenhæng.
  4. Lyt til dyrets behov. De sensitive kan ikke det samme som andre dyr kan nødvendigvis, og har brug for flere forholdsregler. Mærk hvad de kan klare og rumme den enkelte dag, og sørg for at du ikke overskrider deres grænser. De skal ofte have mere tid og rum inden de kaster sig ud i noget.
  5. Tænk på dit eget output i energi. Sensitive dyr reagerer meget på deres ejeres energi, og spejler dem i stor stil. Prøv derfor at tænke på hvilken energi, du selv møder dyret med. Hvis du er stresset, ked af det eller urolig, så prøv at få styr på din egen energi, inden du er sammen med dit sensitive dyr – eller sørg for at når dit dyr reagerer, på din egen energi, at du anerkender, det er det der sker, og ikke ved en fejl skælder dyret ud for at reagere på din egen energi.

Manglende selvtillid

Der er mange dyr, der går rung og mangler selvtillid, enten fordi de er blevet domineret bevidst, fordi vi mennesker gør dem afhængige af os, eller bare fordi de aldrig har lært andet. Det kan komme til udtryk på mange måder såsom usikkerhed, uvillighed, skræmt, nervøs ved fremmede eller nye ting, sensitivitet osv. Der er mange måder at hjælpe dyret til at få en bedre selvtillid.

  1. Giv dyret mulighed for at løse opgaver på egen hånd, ofte er mental træning af dyr en stor hjælp her. Bær dem ikke rundt, eller lad dem træde dig i hælene, men bed dem om at gå med lidt afstand. Dyrene har brug for at opleve, at de er i stand til at håndtere situationer, opgave samt oplevelser på egen hånd.
  2. Arbejd med dit dyrs kropskontakt. Ofte har dyr med lavt selvværd har ofte svært ved at være i kontakt med deres krop, fordi de bruger meget tid i hovedet på at tænke og oveveje og sanse.
  3. Hjælp dyret af med hovedpine og overstimulering. Ofte har sensitive dyr svært ved at give slip på alt det de oplever, da de tager alting ind meget dybt. Du kan enten visualisere, at der flyver balloner ud af dit dyrs hoved, som symbol på tanker og bekymringer. Du kan også forestille dig at dit dyr står under et vandfald, og at alt der bærer rundt på bliver skyllet væk.
  4. Opfordr’ dit dyr til at følge sine egne indskydelser, og gøre det, som det har lyst til. Det vil sige, stop ikke dit dyr når det viser en særlig handling, men i stedet prøv at opmuntrer det til at fortsætte. Gør ikke dit dyr forkert, men lær det selv at være kreativ, initiativrig og at du vil støtte det i denne adfærd.
Scroll to Top