Case: Hjælp til redningsdyr

Case: Hjælp til redningsdyr

Der er så mange dyr i verden, som har brug for et godt, kærligt hjem. Og heldigvis er der rigtig mange, som er gode til at tage disse dyr ind, hjælpe dem i både fysisk og mental balance, og give dem et for evigt hjem. Det er dybt givende og meget vigtigt arbejde, og disse mennesker er sande helte! Men det er ikke altid lige let at hjælpe et dyr, der er enten fysisk, mentalt eller følelsesmæssigt traumatiseret, da der kan være mange forsvarsmekanismer, tillidsproblemer og indre usikkerhed på spild. Det kan være dybt frustrerende at gøre sit bedste, og stadig være i tvivl om det er nok, og derfor vil jeg gerne dele nogle tips om at hjælpe redningsdyr.

Allie
Jeg tager kontakt til Allie, og det første hun spørger er: hvem er du? Ikke uvenligt, men hun har paraderne oppe, og blokerer faktisk døren, så jeg ikke kan træde ind. Så jeg giver mig tid til at forklare, hvorfor jeg kontakter hende, hvem jeg er, og at jeg er sendt på vegne af hendes ejere.

Her lader hun mig træde ind – et sikkert tegn på, at hun har tillid til sin familie (hun retter mig nemlig, det er ikke hendes ejer, men flere mennesker, og de er en familie). Jeg kan mærke hendes hjerte banke en smule hurtigere, ikke stresset, men nervøs og på vagt. Skulle noget uventet ske, så ville hun reagere – og hendes respons ville være frygtsom. Det er et tegn på, at hun har været hos mennesker, hvor hun virkelig har været bange – og at hun ikke stoler på fremmede.  Jeg mærker, at hun er meget ’seriøs’, afmålt, og afklaret med tingene. Hun gør dette, for at holde tingene i de rammer, hun kan ’kontrollere’. Det er sådan, hun håndterer situationerne i sit liv. Vaner, rutiner, og stærke grænser hjælper hende til at føle sig sikker. Det er vigtigt at disse overholdes, hvilket hendes familie er rigtig god til. Hun presses aldrig til noget, hun ikke vil, men får lov til at gøre og være som hun er. Hun er bange for at komme ud af kontrol, og derfor kontrollerer og behersker hun sig selv, rigtig meget. Jeg mærker, det vil være rigtig sundt for hende at give slip på noget af det ansvar hun føler, for sig selv og for jer, og at hun kan lege, være mere ung, fri og initiativfuld. Hun lytter meget, og hun ønsker at reagere korrekt, både for ikke at skulle slippe kontrollen, men også fordi hun er taknemmelig for at være hos jer nu. Hun ønsker at vise denne taknemmelighed. Derfor vil det være sundt for hende at udtrykke sig selv mere, slå sig mere løs, lege og slippe ansvar. Hendes yndlingsmåde at lege på er mental stimulering, hun er nemlig meget klog og velovervejet, så lav gerne mental træning med hende, eller gå til spor – hun kan lide ting der har et formål (igen hendes seriøse side), så kombiner det med legen. Fortæl hende med ord, at I tager ansvaret for jer selv og hende, så hun ikke skal bekymre sig længere. Støt hende til at tage mere initiativ, hver gang hun selv foreslår noget, så ros hende og gå med på hendes ide, for at give hende mere kreativitet igen.  

Hun er utrolig velfungerende, og en meget kærlig, loyal hund, og det vil være sundt for hende at I hjælper hende med at være mere sig selv, og at hun tillader sig selv at være ung. Hun er bare så taknemmelig for at bo med jer, at hun har brug for jeres støtte og tilladelse. I har gjort et stort arbejde med at hjælpe hende med at finde tillid, hun viser mig, hun har været meget mere nervøs og forsigtig, og prøvet at være så usynlig som muligt. Med jeres kærlighed, støtte og nærvær er hun vokset til at føle sig mere tilpas, selvsikker og vigtigst af alt TRYG. Men hun mangler stadig at finde mere ind til den hun er, og til at tillade sig selv at slippe kontrollen, lege og føle sig helt fri indeni.  


At hjælpe dyr der har været udsat for noget vanskeligt, handler ikke bare om at hjælpe dem i fysisk balance igen, men også om at hjælpe dem til at overkomme de følelsesmæssige trauma de må have følt. Det handler om at kunne sætte os i deres sted, og se hvordan verden må have set ud for dem.

Jeg har ofte arbejdet med gadehunde, som har rigtig svært ved at affinde sig med ’almindelige’ ting som at gå i snor, drikke fra en skål, møde andre hunde og have tillid til mennesker. Men for dem er verden helt anderledes, og det vi ser som normal, er ikke normalt for dem. Når vi forstår hvad det er, dyrene ikke bryder sig om:

  • At være alene fordi de blev efterladt
  • At gør forkert fordi de blev skældt ud/oplevede voldelig adfærd
  • At møde andre hunde fordi de blev mobbet
  • At møde fremmede mennesker fordi de har været i mange forskellige hjem
  • At være aggressiv omkring fodring fordi der aldrig var nok mad

eller hvad det nu kunne være, så kan vi bedre have empati med deres opførsel, og støtte dem på netop den måde, de behøver fra os. Selv når vi ikke kender deres historie, kan vi prøve at sætte os ind i en følelse af dyb frygt, forskrækkelse eller overreaktion ofte kommer fra dårlige oplevelser.

Der er flere ting vi kan gøre for at hjælpe redningsdyr:

  • Tålmodighed er det absolut vigtigste. At sørge for ikke at hidse os op, men at udvise stor forståelse for deres adfærd, uanset hvad det er, og guide dem med kærlig, positiv forstærkelse tilbage på et bedre spor. At skælde ud eller straffe er ikke en god løsning til et skræmt eller instinktivt dyr. Små baby-skridt er vejen frem.
  • Prøve at finde ud af, hvor de største traumer er, og arbejde på at vende dette til positive episoder. Eksempelvis hvis dyret har været sultet, sørg for der altid er mad til stede (selv hvis det bare er fylde-mad der ikke feder), så de aldrig behøver være bange igen. Eller hvis dit dyr er bange for andre dyr grundet at være blevet overfaldet, arbejd’ stille og roligt med dyr du kender, små dyr der ikke er skræmmende og som er rolige, så det bliver vendt til noget positivt.
  • Tal højt med dit dyr, og fortæl hvem, hvad, hvor, hvornår og hvorfor. Dit dyr forstår dig, særligt traumeramte dyr kan være meget sensitive, og læser vores signaler tydeligt, for at undgå fare i deres liv. Tal højt, og forklar dem alting, så de er indforstået med hvad der skal ske. At forberede dem, og at overholde vaner og rutiner har en beroligende effekt på dem.
  • Hjælp dit dyr med at finde frem til, hvem de er. Mange dyr mister deres sande identitet, og bliver lidt en skygge af dem selv – mere aggressiv, prøver at være usynlig, er bange for alting – og det er et vigtigt job, at prøve at hjælpe disse dyr tilbage i balance, så de kan være dem selv, uden at føle frygt. Det gør du ved at ’heppe på’ dem, støtte dem, og vise vejen selv. Din rolle som et positivt forbillede for dyret er vigtigt. Hvis du, ligesom Allie, har et dyr der ikke tør lege fordi de er bange for at miste kontrollen, så guid’ dem til at lege, støt og motiver til bare få minutters leg, og find lege der også passer til deres personlighed.

Held og lykke derude.  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *