Mental træning for heste

Mental træning for heste

Mental træning af hunde er meget kendt, og det har 88ii. Men aktiv mental træning af heste er ikke lige så udbredt. Det har dog masser positive fordele for hestene også. Som telepatør anbefaler jeg rigtig mange at bruge mental træning til deres heste af flere forskellige årsager. Dels fordi mange af vores heste er blevet afhængige af deres mennesker og lider af lavt selvværd, nervøsitet og manglende tiltro til egne evner, og her kan mental aktivering – og det at løse en opgave på egen hånd – virkelig styrke deres tro på deres selv. Dels fordi mange af vores heste enten bliver understimuleret, eller stimuleres fysisk men ikke mentalt, og det giver problemadfærd såsom nervøsitet, overaktivitet, kedsomhed, finde på egne ideer, manglende fokus eller andet.

Hestene har behov i naturen, som stadig sidder i dem – og det indebærer at bruge deres hjerne, fysik (koordination og balance), sanser og social kontakt. Mental træning kan hjælpe os med at stimulere disse 4 behov hos hesten, og dermed hjælpe dem i større balance. Det gælder ikke kun for heste, men også for alle andre dyr.  Når vi hjælper dem til at finde større balance i sig selv, kan de blive mere rolige, afspændte, fokuserede og veltilpas i deres egen krop. Ha’ en rigtig god lege-lyst. 

Mental træning hest

Fiskeri
Vi kender alle denne øvelse fra utallige børnefødselsdage – hovedet ned i vandet og prøv at tage en bid af æblet! Denne øvelse går ud på, at få hesten til at prøve at fiske guf op fra en balje med vand. Afhængig af hvilken guf du putter i baljen, vil det flyde ovenpå eller synke til bunds, og hesten skal nu prøve at fange maden. Det kan gøres, selv når du ikke er til stede, og kan bliv en social aktivitet for hestene.

Sværhedsgrad
Du kan øge sværhedsgraden ved at skifte imellem mad der flyder ovenpå og som synker. Ved at gøre vandet dybere eller baljen større. Du kan træne dette i vandpytter også, og dermed tilvænne hesten til vandpytter på en sjov måde. Hvis din hest er rigtig god, kan du også træne dette i havet, hvor den ikke har mulighed for at bruge kanterne til hjælp!

Mental træning

Foder flaske
Denne øvelse er simpel og god underholdning til hesten, som den kan gøre alene. En flaske uden prop, prince rør uden låg, foderbold, prince rør med huller i siderne eller lignende fyldes med godbidder, eller med dens foder, og hesten skal nu ryste, skubbe, bide eller kaste med genstanden for at få godbidderne ud. Herefter skal den selv finde godbidderne ved at bruge sine sanser.

Sværhedsgrad
Du kan øge sværhedsgraden ved at bruge færre godbidder samt større størrelser.

Mental træning
Mental træning hest

Søg
Denne opgave kan let anvendes til både enkelte heste, men også til en hel flok af heste.

Den bygger på flokkens naturlige behov for at søge efter føde. Du kaster og gemmer en masse guf rundt omkring på folden eller i boksen, og lader hestene bruge deres sanser til at finde dem. Det kan både være lette, åbenlyse steder men også deciderede gemmesteder som kræver mere tid og koncentration at finde. Du kan gemme det i hø-net eller lignende også. Det er en god aktivitet for hestene når du ikke er til stede, og stimulerer deres sanser og nysgerrighed.

Sværhedsgrad
Gør godbidderne du gemmer mindre, eller sørg for at de er mindre iøjnefaldende så hesten tvinges til at aktivere andre sanser end synssansen. Vælg evt. Godbidder der lugter stærkt så hesten kan bruge sin lugtesans til at finde godbidderne.

Mental træning hest
Mental træning hest

Brug mulen
Find en kasse og fyld den med forskelligt indhold. Fx plastikposer, sølvpapir, avispapir osv. Lig også nogle godbidder ned i spanden. Lad nu din hest lede i og støvsuge kassen for guf. Kan også blot være en spand med halm, spåner eller lignende. Sørg for det ikke er noget, din hest ved en fejl kan indtage. Lad hesten lede efter sine godbidder igennem sanserne, og samtidig desensitiveres for forskelligt materiale.

Mental træning hest
Mental træning hest

Hvor gemmer den sig?
I denne øvelse skal hesten bruge sin følsomme mule og sin stærke lugtesans til at lokalisere hvor godbidden gemmer sig. Godbidden gemmes i et tæppe, en gammel trøje, et dækken eller lignende som krølles sammen på kryds og tværs, eller som der bindes en knude på.

Sværhedsgrad
Du kan øge sværhedsgraden ved at gemme godbidden i et større tæppe, eller ligge mange tæpper oven på hinanden. Nu skal hesten finde ud af i hvilket tæppe, godbidder ligger.

Du kan finde mere inspiration til central træning af heste, og andre dyr, ved at klikke her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *